Akademik kariyerin en önemli dönüm noktalarından birisi hiç şüphesiz ki doçentlik unvanının elde edilmesidir. Bu doğrultuda başarılı bir akademik kariyer için oldukça önemli olan doçentliğin elde edilebilmesi için Doçentlik Yönetmeliği’nde belirtilen şartların taşınması ve doçentlik başvurusu sonucunda jüri kararına bağlı olarak başarılı olunması gerekmektedir.
Doçentlik başvuruları Üniversitelerarası Kurul tarafından başka bir tarih belirlenmedikçe, yılda iki kez olmak üzere Mart ve Ekim ayının yirminci günü başlayıp, en geç ilgili ayın son çalışma günü mesai saati bitimine kadar yapılmaktadır.
Doçentlik Yönetmeliği’ne göre, doçentlik başvurusunda bulunabilmek için toplamda üç (3) şart bulunmaktadır. Bunlar:
Türkiye’de doktora yapmış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanı almış veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış ya da doktora, sanatta yeterlik ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlığın yurt dışından alındığı hallerde, bu unvanın denkliğine sahip olmak,
Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezî bir yabancı dil sınavından en az elli beş puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak, doçentlik bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek,
Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir bilim veya sanat disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek asgari sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmaktır.
Bu şartlar doçentlik başvurusu için zorunlu olmakla birlikte söz konusu şartların taşınıyor olması başvuru sonucunun başarılı olasını garanti etmemektedir. Başvurusunu gerçekleştiren doçent adayının eserleri Üniversitelerarası Kurul'un belirlediği jüriler tarafından nitel ve nicel yönden ayrıntılı bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.
Bu doğrultuda, adayın tüm eserlerinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için ilk şart söz konusu eserlere ilişkin belge ve bilgilerin Doçentlik Bilgi Sistemine eksiksiz ve gerekli şartlara uygun şekilde yüklenmesidir. Söz konusu belgelerin sisteme yüklenmesi sırasında sistemden ya da adaydan kaynaklı ortaya çıkabilecek hata ya da aksaklıkların yaşanması hali hazırda yeterince yorucu olan sürecin daha da stresli hale gelmesine neden olabilmektedir. Imperial Akademik Danışmanlık ve Organizasyon olarak, doçentlik başvurusunda bulunacak adaylara başvuru sürecinin doğru ve stressiz şekilde yürütülmesinde destek olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, doçent adaylarına başvuru süreci ile ilgili alanında uzman danışmanlarımızla birlikte danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Doçentlik Başvuru Danışmanlığı
Doçentlik başvurusunda bulunma aşamasına gelmiş doçent adayının tarafımızdan danışmanlık hizmeti almaya karar vermesi halinde öncelikle tarafımıza teslim ettiği akademik CV incelenir ve doçent adayının başvuru alanına göre firmamız bünyesinden bir danışman atanır. Başvuru sürecinin yanı sıra başvuru öncesi ve sonrasında da aday ve danışman sürekli irtibat halinde olurlar.
Başvuru sürecinde kullanılmak üzere doçent adayının tüm eserleri gerekli formata uygun şekilde düzenlenerek varsa eksik bilgi ve belgeler kontrol edilerek tamamlanır. Başvuru dosyasının ilk aşaması tamamlandıktan sonra adayın akademik yayın ve faaliyetlerinin hangi şekilde değerlendirilmesi gerektiği hususunda aday, danışman tarafından bilgilendirilir. İzleyen aşamada doçent adayının tüm bilgi ve belgelerinin Doçentlik Bilgi Sistemi'ne girişleri yapılır ve bilgilendirme amaçlı brüt ve net doçentlik başvuru puanı hesaplanır. Doçentlik başvuru takviminin başlamasıyla birlikte tüm dosya, belge ve girişler tekrar kontrol edilir ve beyanname oluşturularak başvuru süreci tamamlanır.
Başvuru süreci tamamlandıktan sonra adayın sonucu açıklanana kadar tüm süreçte danışman ve doçent adayının irtibatı devam eder.
Doçent adaylarına sunduğumuz danışmanlık hizmetleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
TÜM DOÇENT ADAYLARINA BAŞARILAR DİLERİZ.
Doçentlik Bilgi Sistemi’ne erişim sürekli açık olup akademisyenler yalnız başvuru sürecinde değil her zaman sisteme girip belge ve bilgilerini yükleyebilirler. Bu nedenle, yaşanabilecek sistem kaynaklı hatalar ve olası diğer olumsuzluklar sonucunda mağduriyet yaşanmaması için tüm doçent adaylarına bilgi ve belgelerini başvuru süreci başlamadan önce Doçentlik Bilgi Sistemi’ne girmelerini ve başvuruyu sonuçlandırmayı son güne bırakmamalarını tavsiye ediyoruz.
!!!!!